Cat de des trebuie sa schimbi asternuturile pentru a dormi in ele curate


Chiar daca facem dus inainte de culcare, pe asternuturi se aduna transpiratie, grasime corporala si alte fluide. In, plus, in fiecare noapte lasam in asternuturi milioane de celule moarte ale pielii. Dar cat de des trebuie sa schimbi asternuturile ca sa nu risti sa dormi in mizeria invizibila care se aduna pe ele?

Daca ai o rana sau chiar o zgarietura si dormi in asternuturi murdare, ai toate sansele sa faci o infectie.

In asternuturi patrunde praful din camera sau de pe diverse obiecte pe care le aducem in pat, precum laptopul sau o carte. Un mic dejun la pat luat in weekend va insemna alte resturi si mizerie.

Pana acolo, celule moarte pe care le eliminam in fiecare noapte atrag acarienii de praf, care se hranesc cu acestea si care pot inrautati starea persoanelor alergice sau cu astm.

Daca lichidele corporale nu sunt curatate la timp din asternuturi, ele vor patrunde in saltea si perne, iar acestea sunt mult mai greu de curatat.

In aceste conditii, cat de des trebuie sa schimbi asternuturile?

Cele mai multe persoane schimba asternuturile o data pe luna sau o data la doua saptamani.

Insa ele ar trebui spalate o data pe saptamana la o temperatura de minim 60 de grade, spune microbiologul Laura Bowater. Ea recomanda totdata sa uscati asternuturile direct la soare, daca aveti posibilitatea, pentru ca razele ultraviolente sa distruga microorganismele. Pentru a elimina si ultimele bacterii, calcati fetele de perna la o temperatura cat mai mare.

Pentru a nu deteriora rapid materialul spalandu-l cu apa fierbinte este bine sa folositi balsam. Aveti grija cand puneti la uscat cearsafurile colorate sa fie pe dos, pentru ca lumina soarelui sa nu stearga timpuriu culoarea sau imprimeurile.


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile