Connect with us

Constructii

Casa pasivă – 5 întrebări și răspunsuri importante înainte de a începe construirea unei case pasive

Published

on

Casa pasiva

Mulți români iau în considerare construirea unei case pasive pentru a avea facturi mai mici la electricitate și încălzire. Dar totuși, sunt ei bine informați privind casele pasive? Trebuie înteles încă de la început că o casă existentă cu greu poate atinge standardul energetic pe care il are o casă pasivă, chiar si cu masuri extinse de renovare. Doar clădirile noi pot fi proiectate pentru construcții pasive în așa fel încât practic nu mai necesită energie sau chiar generează mai multă energie decât consumă. Dar ce caracterizează de fapt o casă pasivă, cât costă și la ce anume trebuie să fie atenți constructorii de case? Am pus laolaltă cele mai importante întrebări despre casa pasivă.

Conținutul acestei pagini:

 1. Ce este o casă pasivă?
 2. Care sunt caracteristicile speciale ale unei case pasive în comparație cu o casă „normală”?
 3. Ce trebuie să luați în considerare atunci când planificați să construiți o casă pasivă?
 4. Ce costă o casă pasivă? Merita?
 5. Casa pasivă – avantaje și dezavantaje la prima vedere

1. Ce este o casă pasivă?

casă care practic nu are încălzire – poate funcționa astfel? Da, construcția casei pasive face posibil acest lucru. Aceasta este concepută astfel încât căldura necesară încălzirii casei să fie extrasă din exterior. Radiația solară și căldura corporală a locuitorilor sunt utilizate atât de eficient încât sunt suficiente pentru a satisface cererea de căldură. De aici provine termenul „casă pasivă”. Pentru ca acest lucru să funcționeze, anveloparea clădirii trebuie să fie proiectată în așa fel încât să fie practic etanșă la aer și să aibă izolație termică și ferestre cu izolație termică pentru a asigura cât mai puțină pierdere de căldură. O altă caracteristică specială a caselor pasive este sistemul de ventilație. Este proiectat în așa fel încât căldura să rămână în casă, în timp ce aerul evacuat este îndreptat spre exterior. Aerul proaspăt intră în casă printr-un schimbător de căldură, care este apoi încălzit la temperatura camerei dorită.

2. Care sunt caracteristicile speciale ale unei case pasive în comparație cu o casă „normală”?

casă pasivă nu necesită aproape nici o sursă de energie externă. Efectul secundar plăcut: costurile auxiliare lunare sunt mult mai mici decât în ​​cazul caselor construite tradițional, deoarece aproape nu există costuri de încălzire. În plus, consumul de energie este semnificativ mai mic. Conform definiției Institutului de case pasive din Darmstadt (Germania), aceste case se caracterizează prin următoarele proprietăți:

 • Sunt în mare parte etanșe la aer
 • Folosesc foarte puțină energie sau deloc
 • Pierderile de căldură sunt minimale (izolazia termică este de bună calitate)

Aceste proprietăți sunt măsurate folosind indicatori de fizică a clădirilor, cum ar fi valoarea energetică pentru încălzire. În casele pasive, aceasta se ridică la maximum 15 kilowați-oră pe metru pătrat pe an. Aceasta corespunde cu specificația A + în certificatul energetic. Pe de altă parte, în cazul caselor nerenovate, valoarea este uneori cu mult peste 100.

Ce înseamnă 15kilowati-oră pe metru pătrat pe an? Mai precis, fiecare metru pătrat din casa pasivă are nevoie de 15 kilowați-oră pe an pentru încălzire. Așadar, dacă avem o casa pasiva de circa 100 metri pătrați, vom avea nevoie de 1500 kilowați-ora pe an. Ce înseamnă această energie converita în bani, de exemplu?

Pentru a cumpăra 1500 kilowați-oră de la compania de gaze, pentru a încălzi această casă un an, raportandu-ne la un preț de 200 de lei pe megawatt (1500kw = 1,5mw), reiese că vom achita 300 de lei pentru un an întreg. Este o sumă de 7 ori mai mică decât am achita în cazul în care am avea o casă obișnuită.

Dar cu toate astea, adesea o casă pasiva își produce singură energia necesară pentru a satisface acest consum cu încălzirea, asta o face întocmai să fie o casă pasivă.

Metoda specială de construcție oferă de asemenea locuitorilor ceva care diferențiază locuirea într-o casă pasivă de locuirea în case cu construcție convențională: spre deosebire de casele convenționale, aerisirea nu mai este necesară, deoarece un sistem de ventilație reglează automat acest lucru. Dar dacă doriți să deschideți fereastra, puteți face acest lucru. Cu toate acestea, în cazul construcției clasice și a renovării energetice ulterioare, este esențială ventilarea corectă pentru a evita formarea mucegaiului. În plus, temperatura camerelor în întreaga casă pasivă este adesea constantă. Cu toate acestea, dacă doriți temperaturi diferite – de exemplu un dormitor răcoros și mai multă căldură în baie – trebuie să faceți acest lucru prin intermediul sistemului de ventilație sau dacă este necesar, deschideți ferestrele. Similar cu casele cu încălzire prin pardoseală, nu există surse de căldură vizibile în casele pasive. Dacă doriți, puteți lua în considerare instalarea unui șemineu care să ofere căldură radiantă plăcută iarna.

Stiai ca?

O casă pasivă oferă un avantaj interesant pentru persoanele care suferă de alergii: Deoarece nu trebuie deschise ferestre pentru a aerisi casa, praful și polenul supărător rămân si nu mai pătrunând în interiorul casei prin aerisire.

3. Ce trebuie să luați în considerare atunci când planificați să construiți o casă pasivă?

Localizarea

Persoanele care sunt interesațe de o casă pasivă ar trebui să se asigure că proprietatea este potrivită pentru construirea unei astfel de case atunci când cumpără un teren. Deoarece: O casă pasivă necesită cea mai bună utilizare posibilă a radiației solare. Acest lucru este garantat mai ales atunci când suprafețele acoperișului sunt în plin soare și nu sunt umbrite de copaci înalți sau de case vecine cu mai multe etaje. Prin urmare, parcelele orientate spre sud fără copaci mari și case in imediata apropiere sunt ideale.

Fereastrele

Ferestrele dintr-o casă pasivă nu pot fi planificate ca la o casă „normală“. De exemplu, ferestrele mari orientate spre sud nu au sens – ar trebui să fie orientate în mod ideal spre stradă sau spre grădină. Pe partea de nord, est și vest a caselor pasive, ar trebui să fie montate ferestre mai mici. Acest lucru se aplică în ciuda faptului că geamurile dedicate caselor pasive au pierderi foarte mici de căldura.

Sistemul de ventilație

Elementul central al casei pasive este sistemul de ventilație. Atunci când planifică sistemul, constructorii trebuie să se asigure că sistemul de ventilație provoacă cât mai puțin zgomot posibil, că mirosurile și umezeala sunt îndepărtate în mod adecvat.

Încălzirea apei

Deoarece multe case pasive nu au sistem de încălzire, apa caldă trebuie obținută fie cu un boiler fie prin montarea unui sistem solar pe acoperiș.

4. Cât costă o casă pasivă? Merita?

Casele pasive pot fi proiectate într-o varietate de moduri, iar construcția ca o casă din lemn este de asemenea posibilă – dar și mai scumpă, deoarece umiditatea din exterior trebuie menținută departe cu o barieră suplimentară împotriva vaporilor. În medie, proprietarii de clădiri trebuie să bugeteze costuri totale cu aproximativ cinci până la 15% mai mari pentru o casă pasivă, care se datorează parțial calității mai mari și izolației mai scumpe și ferestrelor cu izolație termică cu geamuri triple.

Chiar dacă costurile de încălzire și accesorii pentru o astfel de casă sunt în medie de aproximativ 300 până la 900 de lei pe an, mult sub cele ale caselor din materiale standard, doritorii trebuie să iși poată permite costurile inițiale de constructie. Deci, dacă trebuie să calculați destul de bine, ar trebui să verificați dacă puteți economisi în altă parte – de exemplu, pe dimensiunea casei, pentru a putea totuși construi o casa pasivă.

Merită o casă pasivă?

O casă pasivă „merită” doar în cele mai rare cazuri. Costurile de energie economisite trebuie calculate exact în raport cu costurile mai mari de construcție. Oricine construiește astăzi o casă „normală” conform standardelor actuale are oricum costuri energetice foarte mici.

5. Casa pasivă – avantaje și dezavantaje la prima vedere

Oricine intenționează să construiască o casă pasivă ar trebui să cunoască în primul rând avantajele și dezavantajele asociate acestui tip de construcție. Acest lucru ajută la luarea deciziei corecte pentru noua casă.

Avantajele la prima vedere

 • Reduceți costurile de exploatare, deoarece nu există costuri de încălzire (circa 500-700 lei / an.), Efect secundar pozitiv: ecologic
 • Temperatura uniformă a camerelor pe tot parcursul anului
 • Sistemul de încălzire este de obicei inutil – se scutesc astfel banii planificați cu instalații de incalzire scumpe
 • Formarea de umiditate și mucegai este practic imposibilă
 • Calitate bună a aerului datorită sistemului de ventilație – benefic pentru persoanele alergice

Dezavantajele la prima vedere

 • Alegerea locației trebuie făcută cu atenție pentru a fi potrivită pentru o casă pasivă
 • Este necesar un design compact, deci mai puțină libertate creativă
 • Costurile de construcție sunt mai mari cu până la 15%
 • Iarna, lipsa căldurii radiante de la calorifere poate fi percepută ca un neajuns
 • Materialele izolante nu sunt întotdeauna ecologice și trebuie alese foarte atent
 • Economiile de costuri de exploatare trebuie calculate în raport cu costuri suplimentare în timpul construcției

Intrebari si raspunsuri despre casa pasiva

Care este izolația necesară care ar putea fi adaptată unei case normale pentru a se apropia de o casă pasivă?
O întrebare foarte bună, având în vedere că actualele case normale astăzi au un standard ridicat din punct de vedere energetic. Trebuie luat în calcul încă de la început materialul izolator și de asemenea conductivitatea termică a acestuia. În general, pentru a avea o izolație cu adevărat profesională, care se aprope de cea de casă pasivă, este adesea de 20-25 de centimetri, indiferent că vorbim de vată, polistiren sau alt material izolant asemănător.

Raportat la clima din România este posibil să avem o casă pasivă fară a avea un sistem de încălzire iarnă?
E puțin probabil să nu fie necesar pe timpul iernii un minim de încălzire. Adesea cei care își construiesc o casă pasivă, se folosesc de convectoare electrice pentru a aduce un plus de căldură, pentru că acestea nu necesită investiții inițiale mari și pot fi înlăturate pe timpul verii.
Efectiv este exclus să nu avem macar o sursă de încălzire pe timpul iernii, chiar dacă vorbim de o casă pasivă făcută că la carte.

O casă pasivă are avantajul de a nu utiliza un aer condiționat vara?
Da, o casă pasivă are o temperatură constantă în interior și adesea, pe timpul verii, temperatură interioară nu crește peste 22-23 de grade celsius. Totuși, daca se țin geamurile deschise, se aerisește des, temperatură poate să crească. Dar cel mai des, o casă pasivă nu are nevoie de aerisire pentru că ventilația face toată treaba.

Sunt în România case pasive?
Da, în ultima vreme au apărut tot mai multe persoane care se descurcă de minune în a proiecta case pasive, unul dintre aceștia este Marius Soflete, pe care noi îl urmărim cu drag. Îl găsiți și pe youtube:

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Constructii

Case din containere – preț, proiectare, implementare. Cât trebuie să plătiți pentru o casă din containere? Fotografii

Published

on

By

Casele in containere maritime sunt o alternativă interesantă la construcția tradițională. Construcția caselor din containere sau, mai bine zis, adaptarea containerelor maritime în scopuri de service sau rezidențiale, este specialitatea multor companii de proiectare și construcții. Merită să aruncăm o privire mai atentă la casele din containere, mai ales că sunt construite în maxim 3 luni.

Cuprins

 1. Ce este construit din containere maritime?
 2. Case de containere – tehnologie de construcție
 3. Case de containere – fundație
 4. Case de containere maritime – instalații
 5. Casa de containere – preț?
 6. Casa de containere – proiect

Ce se poate construi din container maritim?

Construcția din containere maritime este un tip de construcție modulară cu diverse scopuri. Funcționează cel mai bine în investiții care necesită un timp scurt de implementare. Halele industriale, depozitele și clădirile într-o versiune mobilă, sunt construite din containere. Construcția unui birou modern, funcțional și estetic cu un spațiu de câteva sute de metri poate fi finalizată în doar 20 de zile, astfel, se pare ca adesea se alege acest tip de constructie din rationamente de timp. Dar se pare că o casă din containere poate fi o casă rezidențială cu drepturi depline daca îndeplinește cerințele de eficienta energetica. Mai jos am pregatit un tabel prin care vedem diferenta dintre constructiile modulare versus constructiile din containere. Observam ca in cazul containerelor avem dezavantajul de a ne folosi de dimensiuni standardizate.

Construcție modulară vs de containere

module containere
dimensiunile externe ale modulului oricare, adaptat proiectului standardizate
lungimea modulului până la 20 m până la 12 m
lățimea modulului până la 5,5 m până la 3 m
înălțimea modulului până la 4,2 m până la 2,8 m
greutatea scheletului până la 15 t până la 3 t

Containerele maritime, noi sau folosite, pot fi adaptate cu succes la o casă rezidențială originală și modernă

Container maritim transformat într-o galerie

Case din containere – tehnologie de construcție

Structura containerului este un cadru de oțel autoportant (care acționează ca un schelet) realizat din profile închise, laminate. Profilurile sunt sablate și protejate cu un strat de lac anticoroziv. Pereții exteriori, tavanul și podeaua sunt realizate din tablă zincată, rigidizate cu armături laterale și umplute cu material izolator. Este de obicei izolație din vată minerală sau poliuretan sub formă de plăci rigide din PUR. Este demn de remarcat faptul că aceste containere sunt izolate în același mod și cu aceleași materiale ca și clădirile tradiționale. Când vine vorba de finisarea unei case de containere din exterior, există multe posibilități – se utilizează aceleași materiale ca și pentru fațadele caselor construite in mod tradițional.

Dimensiunile unui container maritim tipic sunt următoarele: lungime 12,2 m; lățime 2,4 m; înălțime 2,9 m. Astfel, avem o suprafață interioară utilă de aproximativ 30 mp. Pentru constructia unei case din containere de aproximativ 90 de metri pătrați, se pot folosi un număr de 3 containere maritime standard.

Case din containere – fundație

Pregătirea fundației depinde de condițiile de amplasare și este de obicei suficient să amplasați containerul pe o placă de beton. În cazul unei construcții mai mari, de exemplu, o casă rezidențială cu etaj, se face o fundație mai serioasă. Betonul armat este turnat în punctele de sprijin (până la nivelul înghețului).

Case din containere maritime – instalații

Instalațiile din casele din containere nu diferă de cele instalate în alte tipuri de clădiri. Antreprenorul este responsabil pentru distribuția tuturor instalațiilor și conexiunilor (electrice cu instalarea prizelor și a întrerupătoarelor, încălzirea – aici se recomandă încălzirea electrică (de obicei încălzire prin pardoseală ), apa și canalizarea, precum și aerul condiționat sau recuperatorul). Oricum, cel mai adesea o companie specializată în construcția de containere poate realiza un proiect de construcție, pregătirea documentației, de asemenea, dacă este necesar, o autorizație de construire și implementarea completă a acesteia, inclusiv finisaje interioare.

Containerul poate fi amenajat cu succes pentru un birou, magazin

Casa din containere – preț?

Pentru a avea prețul estimativ a unei case din containere, este de obicei suficient să schițați clădirea și să specificați așteptările dumneavoastra. Pe această bază, se pregătește un design al unei case din containere. Durata implementării depinde, desigur, de dimensiunea și standardul de finisare – o casă dintr-un container poate fi realizată chiar și în 4 săptămâni.

Prețul unei case din containere este de aproximativ 650 euro / m² (la cheie). Transportul unui container costă de la 200 euro pana la 800 euro, în funcție de locație. Aceasta ar trebui să includă și asamblarea – costul instalării a două module este de 500-600 euro. Acestea sunt costuri estimative obtinute de la firme din Romania in anul 2020, ele pot avea modificari.

De exemplu, pentru o casă cu un etaj cu o suprafață utilă de 108 m², formată din 4 containere, va trebui să plătiți aproximativ 63000 euro. De asemenea, se pot construi case din containere și cu mai multe etaje sau cu suprafețe mult mai mari. Ce este important și interesant, că atunci când avem o casă din containere, putem oricând să o extindem și să mărim suprafață locuibilă, prin anexarea unui nou container.

Casa de containere – proiect

Casă de containere – plan. Suprafața utilă este de aproximativ 30 m2. Nu necesită autorizație de construcție sau fundații. Realizarea unei astfel de case durează in general o zi. Preț: 14.000 euro*

Casă unifamilială din containere. Suprafață utilă: aprox.66 m2. Construit din 3 containere. Necesită proiectare și documentație pentru autorizația de construire. Instalarea durează 4-5 zile. Prețul unei astfel de case este de 40.000 euro*

Un aranjament exemplar al interiorului unei case din containere

Case – din containere – dezavantaje

Nu sunt foarte multe dezavantaje ale caselor de tip container maritim, dincontră, putem vorbi de foarte multe avantaje. Poate doar că în România încă nu suntem familiarizați cu acest tip de construcție și încă preferăm case obișnuite din materiale tradiționale. Casele din containere sunt rezistente, fac față cu brio condițiilor meteo, rezistă la coroziune.

Un dezavantaj ar fi: nu sunt foarte eficiente energetic, dar acest lucru se poate rezolva printr-o izolare corespunzătoare, folosind materiale de izolare de calitate.

Intrebari si raspunsuri

De unde vin containerele de transport și cum cumpărați unul?

Dacă cumpărați un container de transport gol, nou-nouț, acesta va proveni probabil de la producătorii din China; compania chineză CIMC produce aproximativ 82% din containerele de transport din oțel din lume. Containerele de transport uzate sunt o opțiune mai ecologică și mai bugetară, dar trebuie să le inspectați cu atenție starea. Acordați atenție diferitelor certificări. Unele sunt certificate pentru a putea expedia mărfuri în străinătate, iar certificările mai stricte desemnează containere etanșe la vânt și apă.

Unele containere sunt identificate ca „o singură călătorie” – ceea ce este exact așa cum sună – care oferă un echilibru bun dintre valoare și condiții decente. Recipientele „Ca atare” pot fi utilizate pentru transportul substanțelor chimice periculoase sau pot avea rugină, uși care nu se sigilează sau găuri; acestea nu sunt recomandate pentru construcția locuințelor.

De ce fel de acte și autorizatii ai nevoie pentru a construi o casă din containere maritime?

Arhitectura caselor din containerelor de transport maritim este încă relativ nouă, deci cel mai important lucru înainte de a începe construcția este să vă cercetați legile și reglementările locale. Totuși legislatia românească în vigoare, conform Legea nr. 50/1991 REPUBLICATA, spune:

Art. 3. – Autorizatia de construire se elibereaza pentru:

g) organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote;

h) lucrari de constructii cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere situate pe caile si spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame, precum si anexele gospodaresti ale exploatatiilor agricole situate în extravilan.

Sunt mai accesibile decât alte tipuri de locuințe?

Casele din containere maritime nu sunt întotdeauna mai ieftine de construit decât casele tradiționale construite, dar pot fi. Există un număr mare de variabile care influențează costul proiectului, cum ar fi locația, dimensiunea, designul și finisajele interioare.

Costul achiziționării containerului în sine poate varia de la 1.400 euro pentru containerele mai mici până la 6.000 euro pentru un container mai mare, nou.

Un container de transport vine cu un acoperiș plat din metal, pereți exteriori și un cadru metalic care se poate dubla ca fundație – aceste elemente sunt adesea citate ca economii de costuri. Dar va trebui totuși să cheltuiți bani pentru transportul containerului, izolație și finisaje interioare.

De asemenea, va trebui să plătiți pentru teren. Cu toate acestea, casele de containere pot fi construite adesea pe terenuri mai dificile. Dacă un teren este stâncos sau abrupt, casele din containere pot fi ridicate pe grămezi solide în loc să se plătească pentru excavarea scumpă.

Sunt casele de transport maritim mai rapid de construit?

Casele din containere sunt deseori mai rapide de construit decât casele tradiționale. Cea mai simplă și cea mai mică dintre casele din containere poate fi construită în câteva zile sau săptămâni, în funcție de cât de multă lucrare de finisare necesită proiectarea dvs. Casele mai complexe vor dura, de obicei, cel puțin câteva luni.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x