Casa pasiva

Casa pasivă – 5 întrebări și răspunsuri importante înainte de a începe construirea unei case pasive


Mulți români iau în considerare construirea unei case pasive pentru a avea facturi mai mici la electricitate și încălzire. Dar totuși, sunt ei bine informați privind casele pasive? Trebuie înteles încă de la început că o casă existentă cu greu poate atinge standardul energetic pe care il are o casă pasivă, chiar si cu masuri extinse de renovare. Doar clădirile noi pot fi proiectate pentru construcții pasive în așa fel încât practic nu mai necesită energie sau chiar generează mai multă energie decât consumă. Dar ce caracterizează de fapt o casă pasivă, cât costă și la ce anume trebuie să fie atenți constructorii de case? Am pus laolaltă cele mai importante întrebări despre casa pasivă.

Conținutul acestei pagini:

  1. Ce este o casă pasivă?
  2. Care sunt caracteristicile speciale ale unei case pasive în comparație cu o casă „normală”?
  3. Ce trebuie să luați în considerare atunci când planificați să construiți o casă pasivă?
  4. Ce costă o casă pasivă? Merita?
  5. Casa pasivă – avantaje și dezavantaje la prima vedere

1. Ce este o casă pasivă?

casă care practic nu are încălzire – poate funcționa astfel? Da, construcția casei pasive face posibil acest lucru. Aceasta este concepută astfel încât căldura necesară încălzirii casei să fie extrasă din exterior. Radiația solară și căldura corporală a locuitorilor sunt utilizate atât de eficient încât sunt suficiente pentru a satisface cererea de căldură. De aici provine termenul „casă pasivă”. Pentru ca acest lucru să funcționeze, anveloparea clădirii trebuie să fie proiectată în așa fel încât să fie practic etanșă la aer și să aibă izolație termică și ferestre cu izolație termică pentru a asigura cât mai puțină pierdere de căldură. O altă caracteristică specială a caselor pasive este sistemul de ventilație. Este proiectat în așa fel încât căldura să rămână în casă, în timp ce aerul evacuat este îndreptat spre exterior. Aerul proaspăt intră în casă printr-un schimbător de căldură, care este apoi încălzit la temperatura camerei dorită.

2. Care sunt caracteristicile speciale ale unei case pasive în comparație cu o casă „normală”?

casă pasivă nu necesită aproape nici o sursă de energie externă. Efectul secundar plăcut: costurile auxiliare lunare sunt mult mai mici decât în ​​cazul caselor construite tradițional, deoarece aproape nu există costuri de încălzire. În plus, consumul de energie este semnificativ mai mic. Conform definiției Institutului de case pasive din Darmstadt (Germania), aceste case se caracterizează prin următoarele proprietăți:

  • Sunt în mare parte etanșe la aer
  • Folosesc foarte puțină energie sau deloc
  • Pierderile de căldură sunt minimale (izolazia termică este de bună calitate)

Aceste proprietăți sunt măsurate folosind indicatori de fizică a clădirilor, cum ar fi valoarea energetică pentru încălzire. În casele pasive, aceasta se ridică la maximum 15 kilowați-oră pe metru pătrat pe an. Aceasta corespunde cu specificația A + în certificatul energetic. Pe de altă parte, în cazul caselor nerenovate, valoarea este uneori cu mult peste 100.

Ce înseamnă 15kilowati-oră pe metru pătrat pe an? Mai precis, fiecare metru pătrat din casa pasivă are nevoie de 15 kilowați-oră pe an pentru încălzire. Așadar, dacă avem o casa pasiva de circa 100 metri pătrați, vom avea nevoie de 1500 kilowați-ora pe an. Ce înseamnă această energie converita în bani, de exemplu?

Pentru a cumpăra 1500 kilowați-oră de la compania de gaze, pentru a încălzi această casă un an, raportandu-ne la un preț de 200 de lei pe megawatt (1500kw = 1,5mw), reiese că vom achita 300 de lei pentru un an întreg. Este o sumă de 7 ori mai mică decât am achita în cazul în care am avea o casă obișnuită.

Dar cu toate astea, adesea o casă pasiva își produce singură energia necesară pentru a satisface acest consum cu încălzirea, asta o face întocmai să fie o casă pasivă.

Metoda specială de construcție oferă de asemenea locuitorilor ceva care diferențiază locuirea într-o casă pasivă de locuirea în case cu construcție convențională: spre deosebire de casele convenționale, aerisirea nu mai este necesară, deoarece un sistem de ventilație reglează automat acest lucru. Dar dacă doriți să deschideți fereastra, puteți face acest lucru. Cu toate acestea, în cazul construcției clasice și a renovării energetice ulterioare, este esențială ventilarea corectă pentru a evita formarea mucegaiului. În plus, temperatura camerelor în întreaga casă pasivă este adesea constantă. Cu toate acestea, dacă doriți temperaturi diferite – de exemplu un dormitor răcoros și mai multă căldură în baie – trebuie să faceți acest lucru prin intermediul sistemului de ventilație sau dacă este necesar, deschideți ferestrele. Similar cu casele cu încălzire prin pardoseală, nu există surse de căldură vizibile în casele pasive. Dacă doriți, puteți lua în considerare instalarea unui șemineu care să ofere căldură radiantă plăcută iarna.

Stiai ca?

O casă pasivă oferă un avantaj interesant pentru persoanele care suferă de alergii: Deoarece nu trebuie deschise ferestre pentru a aerisi casa, praful și polenul supărător rămân si nu mai pătrunând în interiorul casei prin aerisire.

3. Ce trebuie să luați în considerare atunci când planificați să construiți o casă pasivă?

Localizarea

Persoanele care sunt interesațe de o casă pasivă ar trebui să se asigure că proprietatea este potrivită pentru construirea unei astfel de case atunci când cumpără un teren. Deoarece: O casă pasivă necesită cea mai bună utilizare posibilă a radiației solare. Acest lucru este garantat mai ales atunci când suprafețele acoperișului sunt în plin soare și nu sunt umbrite de copaci înalți sau de case vecine cu mai multe etaje. Prin urmare, parcelele orientate spre sud fără copaci mari și case in imediata apropiere sunt ideale.

Fereastrele

Ferestrele dintr-o casă pasivă nu pot fi planificate ca la o casă „normală“. De exemplu, ferestrele mari orientate spre sud nu au sens – ar trebui să fie orientate în mod ideal spre stradă sau spre grădină. Pe partea de nord, est și vest a caselor pasive, ar trebui să fie montate ferestre mai mici. Acest lucru se aplică în ciuda faptului că geamurile dedicate caselor pasive au pierderi foarte mici de căldura.

Sistemul de ventilație

Elementul central al casei pasive este sistemul de ventilație. Atunci când planifică sistemul, constructorii trebuie să se asigure că sistemul de ventilație provoacă cât mai puțin zgomot posibil, că mirosurile și umezeala sunt îndepărtate în mod adecvat.

Încălzirea apei

Deoarece multe case pasive nu au sistem de încălzire, apa caldă trebuie obținută fie cu un boiler fie prin montarea unui sistem solar pe acoperiș.

4. Cât costă o casă pasivă? Merita?

Casele pasive pot fi proiectate într-o varietate de moduri, iar construcția ca o casă din lemn este de asemenea posibilă – dar și mai scumpă, deoarece umiditatea din exterior trebuie menținută departe cu o barieră suplimentară împotriva vaporilor. În medie, proprietarii de clădiri trebuie să bugeteze costuri totale cu aproximativ cinci până la 15% mai mari pentru o casă pasivă, care se datorează parțial calității mai mari și izolației mai scumpe și ferestrelor cu izolație termică cu geamuri triple.

Chiar dacă costurile de încălzire și accesorii pentru o astfel de casă sunt în medie de aproximativ 300 până la 900 de lei pe an, mult sub cele ale caselor din materiale standard, doritorii trebuie să iși poată permite costurile inițiale de constructie. Deci, dacă trebuie să calculați destul de bine, ar trebui să verificați dacă puteți economisi în altă parte – de exemplu, pe dimensiunea casei, pentru a putea totuși construi o casa pasivă.

Merită o casă pasivă?

O casă pasivă „merită” doar în cele mai rare cazuri. Costurile de energie economisite trebuie calculate exact în raport cu costurile mai mari de construcție. Oricine construiește astăzi o casă „normală” conform standardelor actuale are oricum costuri energetice foarte mici.

5. Casa pasivă – avantaje și dezavantaje la prima vedere

Oricine intenționează să construiască o casă pasivă ar trebui să cunoască în primul rând avantajele și dezavantajele asociate acestui tip de construcție. Acest lucru ajută la luarea deciziei corecte pentru noua casă.

Avantajele la prima vedere

  • Reduceți costurile de exploatare, deoarece nu există costuri de încălzire (circa 500-700 lei / an.), Efect secundar pozitiv: ecologic
  • Temperatura uniformă a camerelor pe tot parcursul anului
  • Sistemul de încălzire este de obicei inutil – se scutesc astfel banii planificați cu instalații de incalzire scumpe
  • Formarea de umiditate și mucegai este practic imposibilă
  • Calitate bună a aerului datorită sistemului de ventilație – benefic pentru persoanele alergice

Dezavantajele la prima vedere

  • Alegerea locației trebuie făcută cu atenție pentru a fi potrivită pentru o casă pasivă
  • Este necesar un design compact, deci mai puțină libertate creativă
  • Costurile de construcție sunt mai mari cu până la 15%
  • Iarna, lipsa căldurii radiante de la calorifere poate fi percepută ca un neajuns
  • Materialele izolante nu sunt întotdeauna ecologice și trebuie alese foarte atent
  • Economiile de costuri de exploatare trebuie calculate în raport cu costuri suplimentare în timpul construcției

Intrebari si raspunsuri despre casa pasiva

Care este izolația necesară care ar putea fi adaptată unei case normale pentru a se apropia de o casă pasivă?
O întrebare foarte bună, având în vedere că actualele case normale astăzi au un standard ridicat din punct de vedere energetic. Trebuie luat în calcul încă de la început materialul izolator și de asemenea conductivitatea termică a acestuia. În general, pentru a avea o izolație cu adevărat profesională, care se aprope de cea de casă pasivă, este adesea de 20-25 de centimetri, indiferent că vorbim de vată, polistiren sau alt material izolant asemănător.

Raportat la clima din România este posibil să avem o casă pasivă fară a avea un sistem de încălzire iarnă?
E puțin probabil să nu fie necesar pe timpul iernii un minim de încălzire. Adesea cei care își construiesc o casă pasivă, se folosesc de convectoare electrice pentru a aduce un plus de căldură, pentru că acestea nu necesită investiții inițiale mari și pot fi înlăturate pe timpul verii.
Efectiv este exclus să nu avem macar o sursă de încălzire pe timpul iernii, chiar dacă vorbim de o casă pasivă făcută că la carte.

O casă pasivă are avantajul de a nu utiliza un aer condiționat vara?
Da, o casă pasivă are o temperatură constantă în interior și adesea, pe timpul verii, temperatură interioară nu crește peste 22-23 de grade celsius. Totuși, daca se țin geamurile deschise, se aerisește des, temperatură poate să crească. Dar cel mai des, o casă pasivă nu are nevoie de aerisire pentru că ventilația face toată treaba.

Sunt în România case pasive?
Da, în ultima vreme au apărut tot mai multe persoane care se descurcă de minune în a proiecta case pasive, unul dintre aceștia este Marius Soflete, pe care noi îl urmărim cu drag. Îl găsiți și pe youtube:


0 0 Voturi
Article Rating
Inscriere
Notificare
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile