Connect with us

Ghid Practic Gradina

Cand si cum se fac primele stropiri la pomii fructiferi

Published

on

Tratamente ce se aplică pomilor fructiferi cât aceștia sunt în repaus vegetativ. Aceste stropiri de iarnă au rolul de a reduce rezerva biologică de agenți patogeni și diferite forme ale insectelor dăunătoare care hibernează în această perioadă.

Potrivit specialiștilor, în principiu, tratamentele în repaus la pomii fructiferi sau arbuști se pot face oricând – de la căderea frunzelor (după mijlocul lunii noiembrie) până la repornirea în vegetație, în primăvară.

– Tratamentul cu fungicide precum zeama de bordeleză se poate aplica dacă temperatura de afară crește peste 5 grade Celsius, nu urmează vreun îngheț și nu sunt precipitații sau vânt puternic. Unii pomicultori preferă să facă tratamentul cu cuprice în februarie-martie, imediat după tăieri.

– Un insecticid folosit pentru tratamentele în repaus la pomii fructiferi este Nuprid OIL 004 CE. Acesta este omologat pentru tratamente la pomii fructiferi, dar și la vița de vie și poate fi utilizat în perioada de repaus vegetativ și de început al dezmuguritului. Combate dăunatori precum: păduchele din San Jose, acarianul roșu și cel comun, afide (ouă de rezistență), dar și păduchele țestos. Pentru pomii fructiferi se recomandă a se folosi în concentratie de 1,5% (15 l in 1000 l apa/ha) sau pentru suprafețe mai mici 1,5 litri în 100 litri apa/150 ml în 10 litri apă.

– Pentru soiurile de măr sensibile la făinare, Nuprid OIL 004 CE se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic (Topsin 500 SC, Bumper 250 CE), la începutul dezmuguritului, asigurându-se combaterea concomitentă și a bolilor, cum sunt moniliozele la pomi (rapănul și făinarea pentru măr).

– La speciile semințoase de pomi, Nuprid OIL 004 CE se poate aplica împreună cu ALCUPRAL 50 PU, pentru prevenirea atacului timpuriu de Erwinia amylovora, iar la speciile sâmburoase împotriva moniliozei. Nu se va aplica în amestec cu produsele pe bază de sulf, zeama bordeleză și captan.

– Uleiul horticol se aplică exact în faza de dezmugurit, când formele hibernante ale dăunătorilor își încep activitatea.

– Specialiștii atrag atenția că dacă stropirile cu ulei horticol și fungicide se aplică în concentrațiile prevăzute pentru tratamentele de iarnă după faza de dezmugurit, această lucrare pomicolă poate dăuna lăstarilor tineri.

– Atenție! Nu amestecați fungicidele cu uleiul horticol. Ar trebui lăsată o pauză de o săptămână între ultimul tratament în repaus cu produse pe bază de sulf sau cupru și tratamentul cu ulei horticol.

Recomandarea Agrointeligența este ca în vederea stropirilor de iarnă la pomii fructiferi să respectați întocmai concentrațiile, dar și perioada recomadată pentru aplicarea produselor, cerând furnizorului informații complete despre tratamente și modul în care ele se pot combina.

sursa: agrointel.ro

Apasa ca sa comentezi
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Cum să plantezi praz pentru a obţine o recoltă bogată

Published

on

Prazul are o proprietate unică de acumulare a acidului ascorbic în timpul depozitării, dar în zona noastră temperată poate fi cultivat numai prin răsaduri pe paturi bine ilumite cu soluri un pic alcaline (pH aproximativ 7,5). În cazul în care aciditatea solului este ridicată, înainte de plantare, trebuie aplicate amendamente pe bază de var stins, pentru a creşte PH-ul soluului.

Creșterea și îngrijirea prazului
Cu două până la trei luni înainte de a planta răsadurile în pământ, se începe pregătirea seminţelor: sunt înmuiate timp de douăzeci de minute în apă fierbinte (la peste 50 ° C), apoi sunt spălate și plasate timp de o săptămână într-o cârpă umedă la temperatura camerei. După acest procedeu, semințele sunt semănate în vase mici (de exemplu, pahare de iaurt).

În primăvară, o cantitate mare de îngrășăminte organice, în general gunoi de grajd bine fermentat (până la 15 kg / m²) este introdus în solul unde urmează a fi plantat prazul. La jumătatea lunii mai, prazul aflat în răsaduri trebuie tăiat aşa încât să rămână doar o treime de tulpină, apoi prazul este plantat în sol la o adâncime de 12cm.

Prazul are nevoie de udare regulată (o dată la 5 zile), şi curaţarea spatiului dintre rânduri. Alimentați planta după cum urmează: azotat de amoniu (20 g) și sare de potasiu (15 g). Dizolvați într-o găleată cu apă și udați. Se mai pot aplica şi îngrăşăminte pe bază de gunoi de pasare sa ulei de mullein. 

Pe la mijlocul verii, se toarnă cenușă lângă tulpinile prazului. Prazul este rezistent la frig, deci poate fi lăsată pe rânduri până în noiembrie. Creșterea și îngrijirea prazului nu este deosebit de dificilă și, ca rezultat, veți obține bulbi aromaţi şi gustoşi, care toamna și iarna pot deveni principala sursă de vitamina C pentru organism și îl pot proteja de bolile infecțioase.

Beneficiile prazului

Prazul sau ceapa este cea mai obisnuita si indispensabila leguma din lume. Beneficiile prazului au fost testate și dovedite de sute de ori, prin urmare, în acest articol am decis să rezumăm proprietățile sale utile.

Ca regulă, în gătit, prazul este folosit ca un condiment care poate da un gust deosebit felului de mâncare. În unele țări, prazul este indispensabil în multe tipuri de mâncare.

În praz există o cantitate imensă de sulf organic (datorită acestui fapt are miros!), Datorită căruia posedă proprietatea principală de vindecare – luptă împotriva virușilor, chiar și Salmonella și E-coli.

Iată câteva motive pentru a mânca praz:

– este necesară îndepărtarea toxinelor din corp;

– reducerea nivelului de colesterol din sânge;

– prevenirea formării cheagurilor de sânge;

– ajuta la tratarea infecțiilor şi reduce efectele astmului, diabetului.

Prazul este folosit din ce în ce mai mult pentru scăderea în greutate. Acesta este inclus în dietă datorita conținutului său scăzut de calorii (pentru 100g numai 30 kcal), și în același timp conține o mulțime de vitamine.

Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x