Un ingredient inevitabil și incredibil de versatil în bucătăriile noastre, lămâia este întotdeauna disponibilă pe standurile de fructe și îmbuteliată pe rafturile supermarketurilor, dar posibilitatea de a o gusta în stare proaspătă oferă, fără îndoială, mult mai multă satisfacție și nu doar palatului.
Știați că cultivarea unei plante de lămâie într-un ghiveci este o sarcină destul de simplă? Unele soiuri sunt mai potrivite decât altele pentru cultivarea în ghivece, care pot avea mare succes și vă oferă o recoltă abundentă urmând pașii potriviti.
În următorul ghid vă vom oferi toate informațiile necesare pentru creșterea plantelor de lămâi sănătoase și robuste în ghivece.
Soiurile de lămâie sunt cele mai potrivite pentru cultivarea în ghivece
Există numeroase soiuri de lămâie din care puteți alege și toate sunt destul de adaptabile la cultivarea în ghivece, remarcându-se mai ales prin diferitele caracteristici ale fructelor lor.
Prin urmare, alegerea soiului va depinde în principal de utilizare, dar principalele specii sunt următoarele:
- Lunario: potrivit pentru cultivarea acasă mai ales datorită înfloririi sale caracteristice continue, care garantează o recoltă abundentă pe tot parcursul anului;
- Meyer: originar din China, este un hibrid natural intre lamaie si portocala dulce si se preteaza in special in regiunile cu clima aspra, fiind cea mai rezistenta la frig (tolereaza temperaturi de pana la -10 grade);
- Eureka: adaptabil oricărui sol, este unul dintre cele mai răspândite soiuri în ciuda faptului că este destul de sensibil la frig;
- Pane: lămâie originară de pe coasta Amalfi, este o altă specie de reînflorire foarte apreciată , a cărei coajă se mănâncă și ea;
- Floare albă de portocal: o lămâie tipic siciliană, caracterizată prin suculenta mare a fructelor sale.
Alegerea ghiveciului și locație
Alegerea ghiveciului este esențială pentru succesul creșterii lămâii:
- material: cel mai potrivit material pentru cultivarea lămâilor în ghivece este teracota, deoarece spre deosebire de alte materiale va tinde să absoarbă excesul de apă din sol, evitând stagnarea periculoasă a apei;
- Dimensiune: Mărimea este, de asemenea, critică, deoarece va determina nivelul de umiditate al solului. Alegeți ghivece care nu sunt excesiv de mari și, la reîmpodotare, utilizați recipiente care nu sunt cu mai mult de 15% mai mari decât ghiveciul actual; un exces de sol în jurul rădăcinilor va duce de fapt la un risc mai mare de stagnare a apei.
Odată alese, așezați ghivecele într-o zonă însorită dacă creșteți lămâile afară, lângă o fereastră sau pe un pervaz dacă le creșteți în interior.
Solul și udarea
Compoziția solului trebuie să fie cocoloasă și bine drenată, cu un pH în jur de 6-6,5 pentru un aport optim de nutrienți din sol. Pentru plantele mai tinere, rempotarea la fiecare 2 ani va fi necesară pentru reînnoirea completă a solului epuizat, în timp ce pentru plantele adulte va fi suficientă rempotarea la fiecare 4 ani.
De asemenea, atenție la irigare, care trebuie efectuată numai atunci când stratul superior al solului este uscat pentru a evita riscul de putrezire a rădăcinilor, la care planta este ușor supusă. Frecvența va depinde de zona climatică, dar cu siguranță va fi mai puțin frecventă în sezonul de iarnă.
Nivelurile de umiditate ambientală , totuși, trebuie menținute întotdeauna în jurul valorii de 50-60%.
Fertilizare
@suzonkb/Instagram
Pentru o recoltă abundentă este important să oferi lămâii tale toți nutrienții necesari și în special azotul, pe care această plantă îl consumă în cantități foarte mari.
Alegeți un îngrășământ de preferință cu un raport de 2-1-1 NPK și utilizați-l la sfârșitul iernii, pentru a stimula începutul înfloririi, primăvara pentru a susține rodirea și toamna, chiar înainte de pauza vegetativă.
Tunderea
Tăierea necesară este minimă și servește în principal la menținerea formei plantei. Efectuați tăierea la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii prin eliminarea ramurilor uscate sau încrucișate și subțierea frunzișului pentru a permite trecerea luminii.
Dacă sunt multe fructe, îndepărtați-le pe cele mai mici înainte de a ajunge la maturitate, pentru a îmbunătăți calitatea recoltei.
Urmând întotdeauna aceste sfaturi, plantele tale de lămâie vor fi prospere și robuste!