Connect with us

Ghid Practic Gradina

12 plante uimitoare rezistente la secetă de care aveți nevoie pentru grădina

Published

on

Pe măsură ce vremea se încălzește, este timpul să începeți să vă planificați grădina. Primul pas în orice spațiu în aer liber de succes este plantarea unor plante rezistente la secetă! Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, această postare pe blog are 12 dintre cele mai bune plante pentru o grădină tolerantă la secetă.

Înainte de a începe, vă rugăm să rețineți că unele dintre aceste plante sunt otrăvitoare pentru copii și animale. Pentru orice plantă care vă interesează, asigurați-vă că verificați dacă este toxică pentru gospodăria dvs. înainte de plantare.

Salvie

Cunoscută în mod obișnuit ca „planta femeii înțelepte”, salvia a fost folosită de secole pentru a oferi un sentiment de înțelepciune și putere. De asemenea, este numită uneori „iarba amintirii”. Romanii l-au folosit în apa de baie pentru că credeau că proprietățile sale medicinale îmbunătățesc memoria.

Salvie în climatul secetei: Salvia prosperă în climele mai calde și mai uscate. Este o plantă perenă lemnoasă care poate crește până la două metri înălțime, dar are frunziș rar și flori mici.

Salvia are nevoie de soare din plin în orice moment, deci este cel mai bine sa o plantati cu alte plante sau lângă o zonă a grădinii care primește lumina directă a soarelui pentru cea mai mare parte a zilei. Plantele de salvie pot fi plantate din butași de tulpină sau rădăcină.

Floarea de perete

Floarea de perete este un gen de plante din familia margaretelor. Fiecare floare este de fapt un ciorchine sau „cap” de mai multe flori și fiecare cap poate avea până la aproximativ 30 cm în diametru. Culoarea lor variază de la culori violet, roz, roșu și alb. Numele plantei derivă din tendința lor de a crește în ziduri tencuite și stânci.

În climatul uscat, acestea sunt o alegere bună, deoarece planta este capabilă să conserve apa închizând frunzele atunci când nu este în lumina directă a soarelui sau sub vânt puternic.

Portulaca

Micile flori din Portulaca sunt fericite să crească în sol uscat și cald și se bucură de un loc însorit. Sunt, de asemenea, una dintre cele mai ușoare plante de cultivat, așa că fac o alegere excelentă și pentru începători! Veți descoperi că nici aceste plante tolerante la secetă nu necesită multă apă sau îngrășământ.

Rețineți că nu sunt rezistente la frig, așa că va trebui să vă gândiți unde și când le plantați. Asigurați-vă că solul este bine drenat înainte de plantarea acestor plante tolerante la secetă, deoarece acestea vor putrezi dacă rădăcinile lor se udă prea mult!

Suculent (Planta suculenta)

Suculentele sunt printre cele mai populare plante pentru climatul uscat. Sunt foarte îngrijite, au nevoie de foarte puțină apă și există o varietate uimitoare de culori și forme.

Salvie ruseasca

Salvia rusească este un must-have pentru orice peisaj tolerant la secetă, dar se întâmplă, de asemenea, să fie una dintre cele mai ușoare plante pe care le puteți crește. Este rezistenta, ușor de cultivat și adaptabila din punct de vedere al condițiilor solului, deoarece preferă solurile bine drenate, cu o bună circulație a aerului. Salvia ruseasca are o aromă intensă, pe care mulți o consideră un plus.

Este foarte toleranta la secetă și va supraviețui cu puțină apa, astfel încât poate fi cultivata chiar și în zone predispuse la terenuri uscate sau secetoase.

Verbena

O opțiune bună pentru climatul uscat este verbena, care are o varietate de culori înflorite. Plantați-o în pământ sau în containere care sunt largi și suficient de puțin adânci pentru a se potrivi sistemului său radicular. Se uda doar atunci când este necesar, dar nu excesiv, deoarece acest lucru va provoca mucegai – asigurați-vă că udați numai până când există doar o peliculă ușoară deasupra suprafeței solului.

Pătură de flori „Gaillardia”

Floarea de pătură este un arbust mic dur, care se descurcă bine în climatul uscat. Este originar din sud-vestul Statelor Unite și Mexic, dar prosperă și la altitudini mari de până la 3.000 de metri. Această plantă rezistentă la secetă poate crește într-un copac mic care atinge înălțimile de 6 metri, de unde și porecla, „copac margaretă”.

Această plantă preferă soarele din plin și solul bine drenat, dar va crește și în zone mai umbrite. Nu iubeste umiditatea, deci asigurați-vă că zona pe care o plantați este pe un teren mai înalt decât alte plante din jurul său.

Oleandru

Planta de oleandru este un tufiș dur, tolerant la secetă, care poate acționa și ca ornament. Oleandrii sunt originari din regiunile subtropicale din Africa și Asia, dar au fost cultivate și în zone temperate de secole, deoarece înfloresc tot timpul anului.

Acest arbust are nevoie de soare plin pentru a prospera și este capabil să reziste vremii calde și uscate. De asemenea, poate crește într-o varietate de tipuri de sol și are nevoie de puțină întreținere odată plantat. Oleandrii sunt plante rezistente care nu au probleme de insecte sau boli.

Agavă

Agava este una dintre cele mai populare și frumoase plante pentru climatul uscat. Sunt plante perfecte dacă doriți să adăugați ceva culoare, verdeață, textură sau un punct focal care va dura tot sezonul, deoarece poate crește de la șase centimetri înălțime pana la 2 metri.

Lavanda

Plantați lavanda într-un loc cu soare sau umbra parțială. Lavanda crește bine ca o acoperire a solului, astfel încât tăierea se face de obicei prin tunderea unor tulpini și frunze din jurul ei. Planta își va lăsa florile devreme, care pot fi culese pentru a fi folosite în stare proaspătă, transformate în bomboane sau îmbibate în apă clocotită pentru a prepara un ceai.

Cactusul

Cactusul este unul dintre cele mai populare tipuri de plante cultivate de grădinarii casnici. Aceste plante sunt foarte tolerante la secetă, ceea ce le face o alegere bună dacă încercați să conservați apa sau dacă aveți nevoie de programe scăzute de udare în perioadele uscate.

Rose Campion

Rose Campion este o plantă perenă care are flori roz sau albe. Frunzele sale sunt verzi și îi place să crească în zonele însorite, cu sol uscat.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ghid Practic Gradina

Plante rezistente la soare si care necesita putina apa: ghidul practic

Published

on

By

plante rezistente la soare si seceta

In sfarsit plecam in sarbatori! Cu toate acestea, plantele noastre rămân acasă. Pentru a nu găsi un deșert la întoarcere, este bine să alegeți plante mai rezistente la soare și care necesită puțină apă.

În realitate,  florile de vară sunt cele mai puțin pretențioase și dintre plantele care sunt ușor de cultivat chiar și în restul anului. Mai ales pentru cei care pur și simplu nu au degetul mare verde. Iată o selecție bogată de plante care sunt rezistente la soare și care necesită puțină apă.

Plante rezistente la soare: care au nevoie de puțină apă

Să le vedem pe cele care nu au nevoie de irigare 

 • Cactus sau suculent. Foarte decorative, suculentele sunt cele mai ușor de îngrijit. Nu necesită întreținere specială și necesită foarte puțină apă (aproximativ o dată pe lună). Există multe tipuri de cactusi: cu forme geometrice frumoase și diferite nuanțe, de la verde deschis la roșu-violet. Unii chiar fac flori frumoase!
 • Planta Rozariului. Planta decorativa de interior care are frunze groase si rotunjite, de unde si denumirea speciala. Originar din Africa de Sud, poate tolera un mediu uscat și necesită foarte puțină apă. În unele luni ale anului intră în repaus vegetativ și nu necesită îngrijire.
 • Dracaena marginata. Cu frunze verzi rigide, în formă de sabie, Dracaena este o plantă extrem de pitorească. Rezistă la cele mai variate temperaturi și se adaptează oricărei încăperi din casă. Foarte rezistent la secetă. Îi place să pulverizeze părul. Dacă există puțină lumină, poate necesita puțină apă o dată la 3 săptămâni. Atentie insa la apa stagnanta!
 • HemerocallisPlante perene cu o floare efemeră, care înflorește câteva zile, în formă de pâlnie: galben, roz, portocaliu și roșu. Această erbacee originară din China, din care există multe soiuri, are o perioadă de înflorire foarte lungă și o producție mare. Rezistă bine la căldură și iubește soarele plin. Se mulțumește cu multă apă, dar la fiecare 10 zile și ceva.
 • Sanseveria. Supranumită „limba soacrei” datorită frunzelor ascuțite în formă de limbă, nu necesită prea multă atenție și necesită foarte puțină apă, mai ales iarna. Crește în condiții de lumină scăzută până la medie și poate supraviețui chiar și perioade lungi fără a bea.
plante rezistente la soare
 • Beaucarnea recurvata. Numită și plantă fumătoare, are o formă foarte ciudată. Nu necesită îngrijire deosebită, nu întâmplător este printre cele mai recomandate plante celor care nu au degetul mare verde. Vrea puțină apă și preferă locurile calde și însorite. Din mai până în septembrie, arată grozav și pe un balcon însorit.
 • Portulaca. Foarte decorativa, este o planta cu flori usor de intretinut. Se mulțumește cu un aport redus de apă și preferă locurile foarte însorite.
plante rezistente la soare 2
 • Metroxylon sagu sau palmier sago. Cu o tulpină foarte scurtă și frunze de culoare verde închis care se deschid ca un evantai, această plantă bea foarte puțin și necesită un loc care să ofere lumină solară intensă și indirectă. Ar trebui udat foarte rar, mai mult sau mai puțin la fiecare 3 săptămâni. Și iarna la fiecare 4.

Plante rezistente la soare: ce plante să punem în plin soare?

Cei care au o grădină însorită trebuie să se concentreze pe plante și flori capabile să trăiască bine și sănătos în aceste condiții. Între plante perene, bulboase și cățărătoare, iată câteva soiuri de luat în considerare.

 • Buddleia Davidii. Adesea folosit pentru construirea gardurilor vii și a bordurilor, este cunoscut și sub numele de arborele fluture. Există multe soiuri din care să alegeți. Înflorește din iunie până în octombrie și rezistă bine la secetă. Îi plac fertilizările frecvente.
buddleia davidii

 • Callistemon. Arbust sau copac mic foarte rezistent și rustic. De la sfârșitul primăverii până în toamnă știe cum să se facă remarcat datorită vârfurilor sale viu colorate, asemănătoare cu periuțele de dinți. Culorile strălucitoare variază de la roșu la roz la galben.
 • Zinnia. Plantă anuală extrem de fiabilă pentru robustețe și continuitate a înfloririi. Există multe tipuri. De toate marimile, cu flori mici sau foarte mari, intr-un amestec de culori luminoase sau mai discrete.
zinnia
Zinnia
 • Iasomie. Cățărătoare sau tufișă, este una dintre cele mai fascinante plante parfumate. În condiții de climă bună și expunere excelentă, trăiește foarte bine și dă înfloriri splendide parfumate.
 • Cistus. Arbust veșnic verde tipic tufului mediteranean, se adaptează foarte bine în zonele însorite, aride și chiar calcaroase. De la mijlocul primăverii până la începutul verii este acoperit cu flori mari asemănătoare farfurioare, cu petale asemănătoare hârtiei de țesut. Culorile variază de la alb la roz până la fucsia, adesea cu pete centrale. Chiar și după înflorire rămâne foarte decorativă datorită frunzișului frumos aromat verde salvie sau argintiu.

Plante si flori rezistente la soare, caldura si seceta

Acum să vedem ce plante de grădină pot rezista cel mai bine căldurii. Acestea sunt soiuri care, prin însăși natura lor, sunt capabile să reziste la căldură mai mult decât altele: toate sunt caracterizate de o înflorire splendidă. Și beneficiază și de a fi plasați în plin soare.

 • Asterisc maritim. Plantă erbacee cu flori care aparține aceleiași familii cu floarea soareluipelinul și păpădia . Cu un obicei stufos, Asterul maritim produce flori galbene vesele. Este o plantă de exterior care se cultivă în câmp deschis chiar și pe soluri foarte sărace.
 • Agastaco. Plante perene cu flori de origine nord-americană. Înflorirea este foarte frumoasă și, în funcție de soi, se schimbă de la galben, la portocaliu, la roz, la roșu. Ideale pentru paturi de flori și chenaruri, au un obicei stufos. Nu depășesc 40 cm înălțime.
 • Begonia. De origine tropicală, este una dintre cele mai cunoscute plante de apartament. Există aproximativ 1.600 de specii diferite. Foarte interesanta pentru cultivarea sa in gradina sau in ghivece este specia Begonia semperflorens . Cu un obicei stufoase și nu mai mult de 30 cm înălțime, poate fi găsit în diferite culori ale florilor: alb, roz, roșu.
begonia
 • Felicia amelloides . Originară din Africa de Sud, Felicia amelloides este cunoscută și sub numele mai comune de margaretă albastră sau margaretă albastră. Produce flori de glicine albastre tipice și are un obicei stufător. Are dimensiuni mici si se preteaza atat cultivarii in sol deschis, cat si in ghivece.
 • Dipladenia sanderiPlantă cățărătoare cu un obicei căzut – numită și iasomie braziliană – poate atinge până la 2 m înălțime. Provenit din Brazilia, este foarte apreciat pentru calitățile sale estetice. Are frunze ovale și ascuțite, de o frumoasă culoare verde aprins pe pagina de sus și verde mai închis pe cea inferioară. Florile, de o culoare roz mai mult sau mai putin intens, au forma alungita (pot ajunge pana la 7 cm).
Dipladenia sanderi
Dipladenia sanderi
 • Gazania. Planta perena erbacee originara din Africa de Sud. Este un soi foarte popular atât pentru frumusețea florilor sale, cât și pentru rezistența deosebită la secetă. Este de fapt ideal pentru a rezista la caldura. Florile au culori care variaza in functie de specia din care apartin: galben, rosu sau portocaliu.
 • Pentas. Cunoscută și sub denumirea de „flori de stea” sau „stea egipteană”, Pentas lanceolata este o plantă care iubește căldura și are nevoie de temperaturile tipice de vară pentru a înflori.
 • Petunie. Gen binecunoscut și apreciat de plante cu flori originare din America de Sud. Există diverse specii, unele anuale și altele perene. Petunia Surfinia căzută este foarte comună , cu obiceiul său târâtor. Poate ajunge la o lungime de 120 cm iar culorile florilor pot varia: alb, roz, galben, roșu, violet, violet și albastru. Petuniile sunt perfecte pentru cultivare atât în ​​grădină, cât și pe terasă.
Petunii
Petunii
 • Iasomie albastră-wisteria . Plantă de origine africană care trăiește și prosperă în medii însorite care depășesc 40 °.
 • Geranii. Una dintre cele mai populare plante de balcon, este foarte răspândită. De fapt, oferă culori strălucitoare fantastice balcoanelor și teraselor. Originară din Africa de Sud, are flori care își schimbă culoarea în funcție de soi. Cele mai frecvente sunt roșu, roz și alb. Este o plantă stufoasă/căzută care poate atinge o lungime maximă de 80 cm.
 • Lavandă. Foarte parfumata, iubește expunerea directă la soare și de fapt prosperă în zonele cu temperaturi foarte calde. Creați stropi frumoase de culoare. Poate fi cultivat și în ghivece.
 • Farinacea de salvie . Rudă apropiată a mult mai cunoscutei salvia officinalis, Salvia farinacea este originară din zona Americii Centrale, și mai precis din zona dintre Texas și Mexic. Este o plantă răspândită în toate zonele fierbinți ale lumii și este folosită în scopuri ornamentale. Produce flori albastre care tind spre glicine, adunate in tepi. Are un obicei stufoasa, dar nu atinge dimensiuni prea mari (ramâne continuta la 40 cm de inaltime).

Plante rezistente la soare si putina apa: plante de interior care necesita putina lumina

Și mai puțin solicitante sunt plantele de interior, care doresc puțină lumină. Cei care urmează să plece în vacanță nu vor găsi surprize nedorite lăsând una dintre următoarele soiuri într-un apartament slab și moderat iluminat.

 • Aloe vera. Pe lângă faptul că este o plantă de apartament pitorească care nu necesită aproape nicio îngrijire, aloe vera este cunoscută ca un remediu universal pentru tăieturi și arsuri. Vrea foarte puțină apă.
  Cactaceae. De orice formă, varietate și dimensiune, suculentele sunt cele mai puțin pretențioase dintre toate. Și sunt extrem de decorative.
 • Sanseveria trifasciata . Foarte eleganta, este o planta de interior rezistenta si autonoma. Are frunze drepte, ovale, cu nervuri ușoare. Arată bine în fața unei ferestre protejate de o perdea luminoasă. Ar trebui udat numai atunci când pământul este foarte uscat.
 • Pothos. PArată bine oriunde l-ați pune și nu vă va da niciodată probleme.
Pothos
 • Zamioculcas zamifolia. Venind din Tanzania, transforma-ti apartamentul intr-un colt exotic. Este una dintre cele mai rezistente plante de interior. Are rădăcini solide care rețin apa.
 • Clorofit. Supranumită și plantă păianjen, necesită foarte puțină apă: puțină apă este suficientă la fiecare 2 săptămâni, dar poate rezista și mai mult. Ideal pentru a crește într-un ghiveci mic atârnat de tavan.
 • Bambus norocos. De origine africană, Dracena Sanderiana sau Braunii nu este un bambus adevărat, este un nufăr originar din Camerun. Se spune că aduce noroc și, printre altele, nu necesită îngrijire specială. Arata bine chiar si in lumina slaba. Atenție că este toxic pentru animalele de companie.
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x