Connect with us

Ghid Practic Casa

10 plante pentru dormitorul tău care vor îmbunătăți calitatea somnului și vor diminua insomnia

Published

on

plante pentru insomnie

Dacă sunteți lipsit de somn, este posibil să vă confruntați cu lipsă de energie, productivitate scăzută, dureri de cap, sănătate precară și concentrare slabă.

Cea mai frecventă cauză a insomniei este stresul și anxietatea, așa că învățarea modalităților de a le menține la minimum este crucială dacă doriți să vă odihniți bine.

Multe studii arată că a fi înconjurat de natură ajută la scăderea nivelului de cortizol și a tensiunii arteriale. De asemenea, poate ajuta la stimularea funcției imunitare și a nivelurilor de relaxare.

Păstrarea plantelor în interior ajută, de asemenea, la purificarea aerului pe care îl respiri. În anii ’80, NASA a studiat capacitatea plantelor de apartament de a curăța aerul și, din cincizeci de plante de apartament, au descoperit că majoritatea au ajutat la filtrarea compușilor organici volatili (COV) obișnuiți, cum ar fi mirosurile și mucegaiurile.

Cele mai mici de 10 plante pot îmbunătăți aerul din dormitorul tău noaptea și, ulterior, îți pot oferi o odihnă mai bună. De asemenea, ele pot ajuta la atragerea sentimentelor de relaxare, iar simpla privire la ele poate reduce nivelul de cortizol (și, prin urmare, scade anxietatea și tensiunea arterială).

Asigurați-vă că ștergeți praful de pe frunzele plantelor în fiecare săptămână, astfel încât acestea să poată filtra aerul în mod corespunzător. Asigurați-vă că plasați câteva plante în fiecare dormitor. NASA recomandă între 15-18 plante de purificare a aerului pentru o casă de 1800 de metri pătrați.

1. Iasomie

iasomie

Rezultatele publicate online în Journal of Biological Chemistry de la munca profesorului Hanns Hatt au descoperit că iasomia a crescut efectul GABA de peste cinci ori și a acționat la fel de puternic ca sedativele, somniferele și relaxantele. Inhalarea iasomiei transmite mesaje creierului pentru a se calma și a se relaxa, astfel încât să puteți avea un somn mai profund și mai odihnitor.

2. Lavandă

lavanda

Păstrarea unei plante de levănțică pe noptieră vă va adormi cu siguranță într-un somn adânc. Este planta cu cele mai cunoscute arome care induc somnul și este cunoscută că încetinește ritmul cardiac și scade tensiunea arterială și nivelul de stres. Lavanda scade, de asemenea, mișcarea rapidă a ochilor în timpul somnului și reduce timpul necesar pentru a adormi.

3. Planta șarpe

planta de sarpe

Ceea ce este grozav la planta șarpe este că emite oxigen pe timp de noapte, în timp ce în același timp atrage dioxid de carbon – ceva pe care îl producem în mod natural atunci când respirăm. Acest lucru va ajuta în mod natural la îmbunătățirea calității somnului, deoarece studiile au descoperit că nivelul crescut de oxigen duce la un somn mai bun (7). Plantele de șarpe filtrează, de asemenea formaldehida, tricloretilena și benzenul.

4. Aloe Vera

Similar cu planta șarpelui, aloe emite oxigen pe timp de noapte, ceea ce asigură un somn mai odihnitor. De asemenea, este foarte ușor de îngrijit, iar dacă uitați să-l udați, nu va muri. Păstrarea aloe vera în casă este, de asemenea, utilă dacă se întâmplă să fii tăiat sau ars. De asemenea, ameliorează pielea uscată și oferă alinare de mușcăturile de insecte.

5. Gardenia

Această plantă cu miros plăcut este eficientă în tratarea insomniei și a somnului deficitar. Un studiu recent a constatat că a fost la fel de eficient ca și Valium în ameliorarea anxietății și în promovarea somnului. Planta în sine este oarecum dificil de îngrijit, așa că poate să nu fie cea mai bună pentru cei nepriceputi.

6. Planta păianjen

Plantele păianjen pot elimina până la 90% din formaldehidă din aer, potrivit studiului NASA. Pe lângă curățarea aerului, planta păianjen va ajuta la menținerea nivelului de oxigen din cameră, promovând un somn mai bun.

7. Valeriană

Rădăcina de valeriană este încă folosită în mod tradițional pentru a calma, precum și pentru a trata insomnia. Planta în sine este de asemenea utilă. Pur și simplu inhalarea parfumului acestuia vă va ajuta să adormiți rapid și vă va asigura că vă bucurați de un somn de mai bună calitate.

8. Iedera engleză*

S-a demonstrat că această frumoasă plantă ameliorează simptomele alergiilor sau astmului, ceea ce poate ajuta semnificativ la îmbunătățirea calității somnului celor care suferă de aceste afecțiuni. De asemenea, s-a descoperit că iedera engleză curăță până la 94% din solutiile din aer și 78% din mucegaiul din aer.

9. Crinul Pacii

Similar cu iedera engleză, crinul pacii ajută la ameliorarea simptomelor alergice, care pot ameliora iritația nasului și a gâtului uscat, care vă pot ține treaz toată noaptea. Poate crește umiditatea într-un spațiu încăpător cu până la 5%, datorită umidității florilor sale. Această plantă poate crește destul de mare, așa că asigurați-vă că îi oferiți spațiul de care are nevoie!

10. Pothos de aur*

Potosul auriu este o plantă agățată care nu necesită multă atenție. Poate elimina peste 70% din benzenul din aer în doar 24 de ore, iar filtrarea aerului are loc în sol. Aceasta este o plantă grozavă de plasat lângă o fereastră, astfel încât să poată filtra orice aer care vine în interior. Reducerea poluanților din aer din camera ta va garanta automat o calitate mai bună a somnului.

*Rețineți că plantele toxice trebuie ținute în locuri inaccesibile dacă aveți animale de companie sau copii.

Scriu în general despre casă și grădină, despre instalații de încălzire sau chiar ferme ecologice. Am petrecut mulți ani documentându-mă despre foarte multe lucruri iar acum vreau să le împărtășesc cu voi.

Apasa ca sa comentezi
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Flori si arbusti

Plante care absorb umiditatea din casa

Published

on

By

plante care absorb umiditatea

Umiditatea în casă este o problemă destul de comună și deloc nesemnificativă. Locuirea în medii excesiv de umede poate provoca, de fapt, probleme de sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii. Folosirea unui dezumidificator sau instalarea sistemelor de filtrare este cu siguranță alegerea potrivită. Dar amintiți-vă că problema poate fi rezolvată și prevenită și într-un mod mult mai ecologic și mai ieftin. Putem recurge de fapt la plante împotriva umidității din casă.

Plante împotriva umidității casei: cum funcționează

Sunt un fel de umidificatoare și  ionizatoare naturale. Prin frunzele și pământul lor sunt capabili să absoarbă umiditatea prezentă în casă.

Așezați-le în încăperi care mai mult decât altele au problema umidității și mucegaiului, cum ar fi baia. Acestea creează un mediu sănătos și verde și ajută la îmbunătățirea calității aerului din casă.

Plante care absorb umiditatea din casa: ce sunt

Să vedem împreună din ce specii să alegem.

 • Aloe. Cunoscută pentru proprietățile sale cosmetice, aloe vera este una dintre plantele perfecte împotriva umidității, deoarece poate capta cu ușurință excesul de umiditate, făcând mediul înconjurător mai sănătos. Ar trebui plasat într-un loc cu lumină indirectă a soarelui, poate iluminat de o fereastră interioară. Prea multă lumină directă a soarelui poate arde frunzele. 
Aloe Vera
 • Feriga. Planta tipica care a fost folosita intotdeauna la mobilarea baii. Bogate în frunze verzi strălucitoare, ferigile nu se tem de schimbările bruște de temperatură și absorb umiditatea din casă. Mici ca dimensiuni, sunt bine venite chiar și în spații mici și, nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire deosebită. Unelor variante le place lumina puternică, în timp ce altora le place puțin mai moderată și mai puțin puternică. 
Feriga
 • Orhideea. Originară din țările tropicale, orhideele se dezvoltă în condiții calde și umede. Datorita acestor caracteristici sunt ideale pentru amenajarea baii si bucatariei, zone ale casei in care riscul de condens si umiditate este foarte mare. Dar pe lângă această caracteristică practică utilă, trebuie să ne amintim că orhideele sunt plante foarte elegante și rafinate, care dau o notă de clasă mediului. Există multe varietăți, de la cel alb, cel mai elegant și mai sofisticat dintre toate, până la cele mai colorate. 
 • Bambus. Planta de bambus este, de asemenea, foarte eficientă împotriva umidității. Varianta ideală pentru cazul nostru specific este cea bambusul pitic, deoarece crește puțin și nu trebuie să fie repotat prea des. În plus, poate fi amplasat și pe un raft sau într-un colț pentru a lumina și a face camera mai primitoare. Iubește lumina slabă, motiv pentru care este perfect și într-o baie oarbă iluminată indirect.
 • Aglaonema. Provenită din China, este o plantă veșnic verde care poate supraviețui chiar și cu foarte puțină apă. Iubește umiditatea și lumina scăzută sau indirectă. Suportă bine chiar și temperaturile destul de scăzute. O plantă perfectă pentru cei incepatori, deoarece nu este deosebit de delicată și nu necesită îngrijire deosebită. Având în vedere caracteristicile sale și condițiile în care adoră să trăiască, aglaonema este planta ideală de așezat în baie.
Aglaonema
 • Filodendron. Plantă de origine tropicală, filodendronul iubește lumina strălucitoare și aerul umed. Este usor de cultivat.
 • Asparagină. O altă plantă cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi umiditatea casei este asparagina. Se hrănește cu umiditate și crește bine în prezența a multă lumină. Cu toate acestea, este capabil să supraviețuiască chiar și cu o luminozitate mai moderată. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru băile oarbe.
 • Iederă. Extrem de scenografică datorită obiceiului său în cascadă, iedera iubește foarte mult umiditatea. De aceea este deosebit de potrivit pentru absorbția umidității excesive care se formează în casă. În plus, datorită ramurilor lungi și subțiri și a frunzelor în formă de inimă, creează frumoase decorațiuni romantice.
 • Azalee. Azalea apare printre cele mai potrivite plante pentru a trăi în interior pe timpul iernii. Nu-i place climatul uscat ci dimpotriva, creste foarte bine in context umed. Important este să nu-l expui la curenți. Există multe varietăți. Una dintre cele mai recomandate este cea de foioase: emana un miros amețitor foarte plăcut și funcționează ca un dezumidificator natural.
 • Sansevieria trifasciata. numele său comun este „limba soacrei”. Oricum ai vrea să-i spui, este o plantă tropicală cu frunze lungi și groase, verzi, care tind să crească în sus. Trăiește foarte bine în medii umede. Din acest motiv este inclusă și printre plantele utile pentru absorbția unui exces de umiditate și pentru purificarea aerului de poluanți. Sanseveria crește în lățime. Pentru a preveni răspândirea prea multă, puteți încerca să-l țineți înconjurând-o cu bandă adezivă. Alternativ, poate fi agățat, pentru un efect de cascadă spectaculos! Trăiește bine atât în ​​contexte de lumină intensă, cât și în cele moderate. Nu necesită îngrijire specială.
Sansevieria trifasciata
 • Aspidistra. Supranumită și „planta de plumb”, aspidistra este planta perfectă pentru cei mai incepatori. Este atât de nepretențios încât este practic imposibil să-l faci să moară. Absoarbe umezeala si decoreaza elegant in acelasi timp. Trăiește bine chiar și în prezența luminii puține sau a luminii indirecte.
 • Gerbera. Vesele și colorate, gerberele seamănă cu margaretele mari în culori intense: de la galben la portocaliu și de la roșu la roz intens. Sunt ideale ca plante de păstrat în interior pe timpul iernii. De fapt, se tem de frig și de îngheț, în timp ce preferă mediile umede. A avea gerbere in casa ta inseamna asadar sa scapi de umiditate si sa dai o nota de culoare in timpul iernii gri. Cunoscută și sub numele de „margareta africană”, gerbera ține muștele departe.
 • Pothos. Iată o altă plantă cu un obicei în cascadă sau cățărător care se hrănește cu umiditate. Practic indestructibil, pothos-ul este perfect pentru bai oarbe sau foarte luminoase. Crește în lungime ca o viță de vie. Captează umiditatea din jur și în același timp decorează mediul. Efectul obținut prin agățarea lui de tavan este foarte frumos.
 • Begonia. Să încheiem turul nostru de plante care se hrănesc cu umiditate cu begonia. La fel ca toate plantele pe care le-am văzut până acum, begonia se dezvoltă și în soluri umede, bine drenate și funcționează perfect ca un dezumidificator natural. Necesită puțină îngrijire. Singurul avertisment: nu o expune direct la lumina soarelui. Extrem de ornamentală și decorativă, begonia este planta perfectă pentru a înfrumuseța și a da o notă de culoare și viață mediului.

Umiditatea în casă: cum se calculează nivelul ideal

Termenul „umiditate” se referă la cantitatea de apă sau vapori de apă prezentă în atmosferă și în mediu.

Dar de unde știi nivelul de umiditate din casă pentru a ști dacă avem prea mult sau prea puțin?

Rata de umiditate este calculată ca procent folosind un instrument special numit higrometru.

Evident, gradul de umiditate nu este întotdeauna același, deoarece variază în funcție de sezonul în care te afli. Cu titlu indicativ putem spune că:

 • iarna temperatura in casa ar trebui sa fie in jur de 20°C cu un nivel de umiditate intre 45 si 47%. 
 • vara, temperatura internă ar trebui să fie în jur de 25-26 ° C, cu o umiditate de 55%.

Consecințele asupra sănătății ale excesului de umiditate în casă

Dar de ce este atât de important să reducem gradul de umiditate din casă? Un exces de umiditate poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Iată cele mai comune:

 • alergii respiratorii cauzate în principal de micotoxine și spori care sunt eliberați de mucegaiuri, la rândul lor, o consecință directă a unui exces de umiditate în aer.
 • astm bronșic, care se prezintă cu dificultăți evidente la respirație
 • rinita alergică ale cărei simptome principale sunt tusea, curgerea nasului, cefaleea etc…
 • conjunctivită, inflamație a membranei oculare
 • probleme dermatologice care se prezintă cu exfoliere a pielii, erupții cutanate și mâncărime
 • dificultate de concentrare asociată adesea cu amețeli și dureri de cap
Continue Reading

Trending

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x