Patul de pe soba. Cum functioneaza aceasta metoda de incalzire

Din cand in cand, devenim nostalgici si vorbim despre lucruri care ne aduc aminte de bunicii nostri, de copilaria noastra sau lucruri pe care le foloseam cu drag acum multi ani.

Astfel, am vorbit acum cateva luni despre 5 cosmetice pe care le foloseam in ani ’90 si multe dintre voi, cititoarele noastre, ne-ati marturisit ca ati folosit toate cosmeticele pe care noi le-am enumerat in ACEST ARTICOL. Mai mult decat atat, pe unele dintre ele inca le folositi.

Pe aceeasi tema, am vazut AICI 8 imagini care ne aduc aminte de anii ’90. Iar daca ai copilarit in acea perioada, cu siguranta iti vor trezi si tie cateva amintiri placute.

Astazi, revenim cu un nou articol, in care vorbim despre un lucru care ne aduce aminte de casa bunicilor nostri: patul de pe soba.

Patul de pe soba
In foarte multe locuri din tara noastra, soba este si in momentul de fata singurul mod prin care oamenii se incalzesc iarna. In trecut, soba era folosita nu doar pentru prepararea mancarii sau incalzirea incaperii, ci si pentru a dormi. Intre timp, sobele din caramida si lut au disparut treptat din zonele in care erau foarte populare – in special in nordul tarii, dar inca se regasesc in cateva case.

Erau realizare din caramida nearsa, pe interior si captusite cu lut si zugravite, la exterior. Pentru a reimprospata aerul si pentru a curata peretii de fumul depus, taranii erau nevoiti sa zugraveasca incaperile in fiecare an, primavara. Tot atunci erau carpite si sobele cu lut, unde acestea se fisurau pe timpul iernii. Patul era folosit in special de copii si femei.
O astfel de soba cu pat si laita se regaseste si in Castelul Bran.
Ati avut o astfel de soba in casa bunicilor?
Foto: http://adelaparvu.com