Miscanthus, o plantă gigant ce ar putea înlocui gazul şi cărbunele. Face faţă cu brio şi condiţiilor meteo din România.

Creșterea miscanthusului este rentabilă, însă majoritatea fermierilor încă nu cunosc prea multe despre această cultură. Plantă mai este numită și iarba elefantului, uneori fiind găsită chiar pe marginea drumurilor. Este o alternativă de luat în seama, atât de fermieri, cât și de către statul român, în condițiile în care prețul lemnului, al gazului și al cărbunelui este în continuă creștere.

Plantă ajunge la o înălțime de pana la 3 metri, și nu necesită însămânțare anuală a terenului. Deobicei, dacă a fost însămânțat o singură dată, timp de 30 de ani va crește iarbă elefantului. Începând cu anul 3 după plantare, se obține recolta de biomasă uscată, care ajunge la 35 de tone anual.

Valoarea energetică a acesteia în timpul arderii este echivalentă cu 15-20 de mii de m3 gaz sau 20-25 de tone de cărbune. Însă, această plantă poate fi utilizată nu doar drept combustibil, paiele acesteia mai pot fi utilizate drept adaos în hrana pentru animale. La fel, poate fi utilizată pentru producerea celulozei şi materialelor de construcţie. Cu timpul această iarbă va deveni foarte solicitată, acum însă ea este mai puţin cunoscută.

Conform calculelor specialiştilor, pentru a semăna o mie de hectare de iarbă sunt necesare 1,5-2 milioane de dolari. Dintre care:

55-60% – costul materialului semincer;

20-25% – costurile de îngrijire pentru primii 2 ani de la semănat, adică îngrăşăminte, tehnică, motorină;

10-12% – arenda pământului.

Detalii despre plantarea si intretinerea unei culturi de Miscanthus:
Miscanthus crește în general bine în acel pământ, în care crește și porumbul. În Europa de Est Miscanthusul nu face semințe. De aceea reproducerea va fi una vegetativă. Pentru aceasta se vor folosi rizomii, care pot fi plantați manual sau cu ajutorul unei mașini de semănare semi-automată. Densitatea 1 m x 1 m = 10,000 de buc/hectar).

Important este însă ca adâncimea de plantare să fie egală (adâncime de aprox. 5-8 cm);

Rizomii plantați trebuie tasați bine;

După plantare, deși Miscanthus-ul este o plantă care se dezvoltă fără probleme, să se intervină pentru combaterea buruienilor, conform indicațiilor recomandate de Arge Miscanthus;

Pe perioada iernii cad toate frunzele, iar planta se usucă, până la un procent de apă de 10 – 15%.

Materialul recoltat poate fi depozitat ușor, fără a mai fi necesară uscarea. Recoltarea se face cu o combină sau cu prese de balotat, acest lucru depinzând de felul în care va fi utilizat.

Conform planurilor business create, creşterea miscanthusului aduce profit anual de 2 milioane de dolari pentru paie şi 700-800 de mii de dolari pentru rizomi. Rentabilitatea întreprinderii va fi de 83,6%, iar restituirea cheltuielilor se realizează în mai puţin de 4 ani. În Ucraina şi România această plantă este deja cultivată, iar condiţiile ecologice ale Moldovei sunt pretabile acestei culturi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *