Ești pe cale să cumperi o saltea nouă? Fermetatea saltelei este un criteriu central atunci când alegeți o saltea. Dar cu ce corespunde, concret? Pentru a vă ajuta să alegeți salteaua potrivită, experții noștri v-au pregătit acest scurt articol explicativ. Bucurați-vă de lectură!
Echilibrul perfect între ergonomie și duritate
Consistența generală a structurii, într-un echilibru perfect între ergonomie și duritatea saltelei, îți permite să-ți înțelegi nevoile și să alegi cea mai bună varinată dintre mai multe tipuri de saltele ortopedice.
Alegerea fermității potrivite este esențială pentru o poziție confortabilă și corectă în pat. Rigiditatea adecvată a saltelei permite coloanei vertebrale să mențină o poziție naturală în timpul somnului.
În general, luați în considerare că: cu cât salteaua este mai rigidă, cu atât capacitatea sa portantă este mai mare.
Saltea prea tare: care sunt riscurile?
O saltea prea tare nu suporta forma curbata natural a coloanei vertebrale, deoarece impiedica umerii să se scufunde in saltea. Coloana vertebrală se curbează astfel prea mult în sus și acest lucru poate duce la dureri cronice de spate, vânătăi și tensiune în gât.
Saltea prea moale: care sunt riscurile?
O saltea ortopedica prea moale, in schimb, duce la o arcuire excesiva a coloanei vertebrale, deoarece face ca pelvisul sa se scufunda excesiv. Coloana vertebrală se îndoaie astfel mult mai mult în centru, ceea ce poate duce la dureri de spate și tensiune la nivelul gâtului.
Cum să faceți salteaua mai fermă?
Ți-ai cumpărat poate o saltea care părea minunat de moale, dar acum se dovedește a fi prea moale? Remediați acest lucru adăugând un protector de saltea sau un topper rigid pe saltea!
Ce clasă de fermitate ar trebui să aleg pentru salteaua mea?
Clasa de rigiditate descrie fermitatea în ceea ce privește corpul (= greutatea corporală) și statura (= înălțimea).
O saltea cu gradul potrivit de fermitate permite celor mai grele părți ale corpului, precum umerii și fundul, să se relaxeze și să se întindă. Coloana vertebrală își asumă astfel o postură corectă din punct de vedere ergonomic.
Tipul de saltea trebuie sa fie potrivit pentru corpul tau: daca este mai masiv, vei avea nevoie de o saltea mai ferma, in timp ce cei slabi au nevoie de o saltea moale, pe care corpul sa adere bine.
Cum este indicată fermitatea saltelei?
Printre informațiile specifice multor mărci, se numără formularea „clase de rigiditate”, care sunt indicate cu litera „H”, combinată cu o cifră, de obicei între 1 și 5, sau alti producători aleg să noteze clasa de fermitate cu moale/medie/tare.
Să ne uităm acum la cele 5 clase de rigiditate mai detaliat, pentru a vă ajuta să identificați gradul de duritate potrivit pentru dvs.
Saltea H1: până la 60 kg
Salteaua cu clasa de fermitate H1 este relativ rară pe piață, deoarece este potrivită pentru o greutate corporală de până la 60 kg. Pentru o greutate corporală începând de la 61 kg, recomandăm în schimb o saltea H2.
Saltea H2: mediu moale
Saltelele cu clasa de fermitate H2 sunt perfecte pentru o greutate corporala intre 60 si 80 kg. Gradul de fermitate H2 corespunde unui tip de saltea în general moale.
Saltea H3: fermitate medie
Saltelele cu clasa de fermitate H3 este cea mai frecventă și mai vândută și corespunde unei saltele în general ferme. Este rigiditatea potrivită pentru o greutate corporală între 80 și 100 kg.
În funcție de producător, acest grad de rigiditate este potrivit pentru o greutate corporală de până la 110-120 kg. Dincolo de acest prag, recomandam saltele cu clasa de fermitate H4, pentru o sustinere optima a corpului, conform mobonline.ro
Saltea H4: de la 100 kg în sus
Pentru corpurile cu greutatea de peste 100 kg se recomanda saltelele cu clasa de fermitate H4. De obicei, saltelele H4 suportă o greutate corporală de până la 150 kg.
Saltea H5: de la 130 kg în sus
Gradul de rigiditate H5 este cel mai rar și caracterizează cele mai rigide modele de saltele dintre toate. Este potrivit pentru corpurile cu greutatea mai mare de 130 kg, deoarece permite o susțineți remai bună a coloanei vertebrală.
Fiecare magazin online de saltele folosește o scară de fermitate diferită ca instrument de evaluare, pentru a evidenția diferențele de duritate între diferitele saltele oferite și pentru a vă ghida în alegerea dvs. Salteaua este deseori formată din mai multe straturi, acesta este aspectul care îngreunează cel mai mult crearea unei scari care să fie potrivită pentru toate saltelele, așa că este necesar să o considerați un parametru pentru a vă orienta între modele, dar nu ca singurul parametru. Așa că uneori puteți găsi nivelul de rigiditate al saltelei conform detaliilor de mai jos:
Rigiditate de la 1 la 10
Scara de la 1 la 10, unde 1 este o pană și 10 este o nicovală de fier, arată clar că valorile de la extreme sunt o referință mai mult ideală decât reală.
Rigiditate de la 1 la 3 moale
Având în vedere că 1 și 2 sunt grade de fermitate prea inconsistente pentru a exista, primul nivel al scalei de fermitate a saltelelor pentru adulți este 3, ceea ce corespunde unei saltele extrem de moale, potrivită pentru cei care dorm pe o parte sau pentru cei care cântăresc mai puțin de 40 de kilograme.
Rigiditate 4
Tot in zona saltelelor moi, fermitatea 4 este intotdeauna recomandata pentru greutati in limita a 55/60 kg, cu prevalenta laterala.
Rigiditate 5
Salteaua notată cu 5 reprezintă fermitatea medie prin excelență, cu siguranță satisface nevoile multor persoane.
Rigiditate 6
Salteaua notată cu fermitatea 6 este cea mai potrivită pentru saltea, satisfacând nevoile majorității oamenilor, o astfel de saltea este de fapt suficientă pentru a nu ceda greutăților de până la 80 și 90 kg fără a fi rigidă, menține un grad de moliciune suficient.
Rigiditate 7 – 8
Intram in domeniul saltelelor rigide, aproape in varful rigiditatii, potrivite celor care iubesc confortul saltelelor demodate, cu suport plat si continuu, fara a se conforma prea mult cu curbele corpului.
Există o diferență mică între fermitatea 8 și 9, ceea ce lipsește din fermitatea 9 este căptușeala superioară densă.
Cât de fermă trebuie să fie salteaua
Salteaua trebuie sa aiba o fermitate de 6/10 pentru sustinerea corecta a corpului, favorizand alinierea coloanei vertebrale cu cea cervicala, pentru greutati corporale de la 50 la 95 kg aceasta duritate este ideala si satisface in medie nevoile a 60% din cererile.