Cel mai scump fruct in coajă lemnoasă, fisticul, poate fi plantat şi în România şi poate aduce profituri serioase

Dacă până acum ne gândeam la fistic că fiind un fruct cu totul exotic, iată că situația se schimbă. Fermierii din Ucraina, realmente mai în nord de România, au început să planteze unul dintre cele mai scumpe fructe cu coajă lemnoasă, fisticul. Acesta a devenit rentabil deoarece una dintre speciile sale, este rezistență la îngheț, rezistând la temeperaturi de -30 grade Celsius.

Prețul unui kilogram de fistic se vinde cu aproximativ 50-60 de lei, iar recolta de la un singur copac, poate ajunge până la 25kg. Trebuie menționat totuși, că pentru a ajunge la rod, fisticul are nevoie de circa 7-8 ani. Dar având în vedere prețul bun pe kilogram, merită așteptarea.

În Uniunea Europeană, fisticul mai este numit „aur verde” și este cultivat în Grecia, Italia și Spania. Cele mai mari cantități de fistic sunt în Italia, în zona Siciliei, fiind utilizate cu succes solurile care nu permit alte culturi.

Pământul ideal pentru fistic
Cel mai bun pământ pentru plantantiile de fistic sunt cele bine drenate și libere. Copacii se dezvoltă cel mai bine în perioada primăverii și în perioada verii. Fisticul este o plantă dioică, astfel, pentru a avea o polenizare reușită, este necesar cel puțîn o plantă masculină la 8 arbori de sex feminin, iar schemă de plantare trebuie să fie de 6x6m.

Necesarul de arbori pentru un hectar
Pentru a înființa un hectar de fistic, aveți nevoie de circa 280 de arbori, dacă se plantează conform schemei, adică 6x6m. Perioada de inflorie a fisticului este în martie-aprilie, timp de o săptămâna, iar recoltarea se face spre sfârșitul lunii august, până pe dată de 20 septembrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *