8 semne că corpul tau are nevoie disperată de vitamina D

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi care influențează foarte mult sistemele corpului nostru de a asigura aprovizionarea cu calciu a oaselor noastre pentru întărirea sistemului nostru imunitar. În mod normal, obținem această vitamină din alimente, suplimente și razele soarelui, dar atunci când se întâmplă ceva și ne confruntăm cu deficiență de vitamina D, sistemele noastre corporale se pot rupe.

1. Transpirația capului

Există o varietate de simptome care pot indica faptul că nivelul vitaminei D este scăzut. Literatura științifică descrie transpirația excesivă la nou-născuți ca fiind unul dintre primele semne ale lipsei acestei vitamine. Unul dintre cele mai neobișnuite simptome de deficit de vitamina D la adulți este transpirația excesivă a capului în comparație cu restul corpului. Dacă capul vă transpira mult, acest lucru poate fi legat de lipsa de vitamina D în corpul dumneavoastră și este posibil să aveți nevoie să vă consultați medicul.

2. Durere osoasă

Lipsa vitaminei D poate afecta capacitatea organismului de a pune calciu în țesutul osos, ceea ce poate duce la osteomalacie sau slăbirea oaselor. O deficiență a vitaminei D poate fi asociată cu diferite dureri musculo-scheletice, în special cu dureri osoase tibiale și sensibilitate. Se recomandă să se asigure un aport zilnic de cantitate necesară de vitamina D pentru a evita durerile osoase, fracturile osoase și bolile asociate, cum ar fi osteoporoza.

3. Dureri musculare

Vitamina D afectează nu numai oasele noastre, ci și mușchii noștri. Lipsa acestei vitamine poate provoca dureri musculare severe, slăbiciune, scăderea masei musculare și recuperarea redusă a mușchilor după o activitate fizică intensă. Nivelurile scăzute ale vitaminei D pot provoca, de asemenea, dureri cronice pe scară largă în organism, care este unul dintre principalele simptome ale fibromialgiei.

4. Oboseală și slăbiciune

Adesea tindem să atribuim oboseala și slăbiciunea unui stil de viață încărcat sau lipsă de somn. Se pare, totuși, că lipsa de vitamina D în organism poate fi de asemenea implicată. Un studiu care a observat efectul suplimentelor de vitamina D asupra pacienților cu oboseală a arătat o reducere semnificativă a simptomelor de oboseală după normalizarea nivelurilor de vitamină D.

5. Un sistem imunitar slab

Vitamina D joacă un rol imens în susținerea sistemului nostru imunitar. În necunoștință de cauză, medicii au început să utilizeze această vitamină pentru a trata infecțiile cu mult timp în urmă înainte ca antibioticele să fie descoperite. Pacienții cu tuberculoză, de exemplu, au fost trimiși la sanatorii, unde au fost expuși la lumina soarelui care, după cum credeau doctorii, au ucis direct infecția. Deci, dacă suferiți de infecții virale frecvente, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea fi motivul.

6. Vindecarea lentă a loviturilor

Un studiu a arătat că 12 săptămâni de suplimente de vitamina D au dus la o reducere semnificativă a rănilor la pacienții cu ulcere diabetice la nivelul piciorului. Oamenii de stiinta cred ca vitamina D a avut un efect pozitiv asupra stabilizarii nivelului glicemiei si colesterolului la pacientii aflati in studiu. Dacă rănile se vindecă încet (mai ales dacă aveți diabet), acordați atenție nivelului acestei vitamine din corpul dumneavoastră.

7. Pierderea părului

Există mulți factori care pot declanșa căderea părului, iar deficitul de vitamina D este unul dintre aceștia. Lipsa acestei vitamine poate duce la un proces de deterioriorare a părului, subțierea părului și pierderea părului. Vitamina D joacă un rol esențial în procesul de creștere a părului și poate fi folosita ca supliment.

8. Anxietate şi depresie

Vitamina D este o vitamină unică care influențează multe părți ale corpului nostru, inclusiv creierul. După ce vitamina este consumată de alimente sau este sintetizată în piele, se eliberează neurotransmițători precum dopamina și serotonina care influențează funcționarea creierului. Potrivit oamenilor de știință, lipsa de vitamina D poate duce la anxietate, depresie și poate fi chiar legată de boli mintale inclusiv schizofrenia.

Dacă aveți vreun semn de deficit de vitamină D, planificați o vizită la medicul dumneavoastră care va evalua nivelul acestei vitamine în corpul dumneavoastră și vă va prescrie doza necesară de vitamina D.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *